Bozlu Art Project Kerem Ağralı - Can Göknil - Koleksiyon Rehberli Sergi Turu - Yenibirlider Derneği

Bozlu Art Project Kerem Ağralı – Can Göknil – Koleksiyon Rehberli Sergi Turu

  • Ocak 15, 2020
  • 19:00 ona 20:00
  • Bozlu Art Project Mongeri Binası Dr. Şevket Bey Sk. No:5 34360 Şişli

Kerem Ağralı

Çalışma pratiği mitler, sembolik anlatımlar, insan doğası ve insanın doğa içinde kendini arayışı gibi konular üzerinde şekillenen Kerem Ağralı, Et cor natura / Doğanın Kalbi isimli sergisinde insanoğlunun kendi varlığını doğanın üzerine konumlandırma çabasına gönderme yapıyor.

İnsanın doğa ile ilişkisi yeryüzünde varlık bulduğu ilk andan itibaren başlayan bir süreçtir. Kerem Ağralı, Et cor natura / Doğanın Kalbi isimli sergisinde bu süreci ele alarak doğa ve insanın ayrılmaz bir bütün oluşuna vurgu yapıyor. Hem Doğu hem Batı kültürüne ait sembolik anlamlarla yüklü kurgusal bir dünyayı izleyiciye sunan sanatçı ölüm ve yaşam gibi birbirine zıt kavramları resmin içine yerleştirir. Referans noktası evren ve evrene ait olan insanın kendisidir. Geçmişi, anı ve geleceği birleştirmeye çalışıp zamanı bir nevi zamanı durdurur. Herhangi bir yapıtında kullandığı imge, başka bir yapıtta şekil değiştirerek karşımıza çıkabilir.

Can Göknil

Ressam kişiliğinin yanı sıra öz kültürümüzün konularıyla da yarattığı öyküler ve resimlediği çocuk kitaplarıyla sanat dünyamızda 50. yılını dolduran Can Göknil’in “Kendi ressamlarımız hakkında çocuklar için bir sanat tarihi kitabı hazırlasaydık içeriği nasıl olurdu, çocuklara sanat ve sanatçı kavramını nasıl anlatırdık?” gibi sorulardan hareketle ortaya koyduğu kitap, çocuklara sanatın bir ressam duyarlılığıyla sunulması anlamında sanat tarihimiz açısından oldukça önemli ve ender bir çalışma.

Ressam yönüyle birlikte yazdığı öyküler ve resimlediği çocuk kitaplarıyla sanat dünyamızda ellinci yılını geride bırakan Can Göknil, Ressam Masalı isimli kitabında tüm birikimlerinden yola çıkarak sanat yaşamında bir ilke imza atıyor. Göknil’in sözlü geleneğimizde önemli bir yeri olan tekerlemelere gönderme yaparak kaleme aldığı öyküsünün kahramanı, hangi mesleği seçeceğini düşlerken başlayan serüveninde

Balıkçı olsam balığa kıyamam,
Avcı olsam turnayı vuramam,
Hamamcı olsam
Ya kurnayı kırarsam!
Acep ressam mı olsam

diyerek sanat tarihimizde maceralı bir yolculuğa çıkıyor. Müzik ve resme tutkun kahramanımızın resmin ustalarıyla ilginç karşılaşmalarıyla devam eden bu yolculuk Osman Hamdi Bey’den, Şeker Ahmet Paşa’ya, Fikret Mualla ve İbrahim Çallı gibi ressamlarımıza uzanıyor.

Kayıt Formu