Sosyal Fayda için Hackathon - Yenibirlider Derneği

Sosyal Fayda için Hackathon

Yeni teknolojilerle sürdürülebilir bir dünya yarat.

Nedir?

Paribu ve Yenibirlider Derneği iş birliğinde düzenlenen Sosyal Fayda için Hackathon; gençleri, yeni nesil teknolojiler kullanarak (blokzincir, web 3.0, yapay zekâ vb.) sosyal fayda yaratmaya davet ediyor.

Ana teması “Yeni nesil teknolojiler aracılığıyla sosyal etki yaratacak fikirler” olan hackathon, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan Yoksulluğa Son (1), Nitelikli Eğitim (4) ve Temiz Su ve Sanitasyon (6) amaçlarına yönelik yaratıcı ve yenilikçi çözümler sunacak üniversiteli gençlerin katılımına açık.

Katılımcıları Neler Bekliyor?

Sosyal Fayda için Hackathon’da katılımcılar, alanında uzman kişilerin konuşmalarını dinleme, onlardan geri bildirimler alma ve bu doğrultuda projelerini bir adım ileri taşıma şansı yakalayacaklar. Katılımcılar, yalnızca konunun uzmanlarından değil, aynı amaç için çalışan akranlarından da öğrenerek gelişecekler. Sosyal Fayda için Hackathon programına katılan tüm gençleri ilham verici ve öğretici bir üretim ortamı bekliyor.

Kimler Katılabilir?

Sosyal Fayda için Hackathon’a;

  • Üniversitede lisans eğitimine devam eden,
  • Yazılım, tasarım ve yönetim görevini üstlenen 3 kişilik ekibe sahip,
  • Yukarıda belirtilen üç adet Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’ndan en az biriyle ilgili yeni nesil teknolojileri (blokzincir, web 3.0, yapay zekâ vb.) merkeze alan fikirler üreten gençlerin başvurularını bekliyoruz.

Başvuru Süreci ve Tarihler

Hackathon Programı16-17-18 Eylül 2022 tarihlerinde yapılacak etkinliğin programı şöyle:

1. gün Spark:

Yönetim, tasarım ve yazılım üzerine ilham verici konuşmaları dinleme şansı yakalayan takımlar bu doğrultuda projeleri üzerinde çalışacaklar.

2. gün Pit-Stop:

Ekipler; yönetim, tasarım ve yazılım konusunda uzman isimlerden aldıkları mentorluk ve geri bildirimler ile projelerini dönüştürecek ve geliştirecekler.

3. gün Final:

Üç gün boyunca projeleri üzerinde çalışan takımlar, iş fikirlerini anlattıkları maksimum 3 dakikalık videoları ve ürettikleri içerikleri değerlendirilmek üzere bir form üzerinden jüriye iletecekler. Jüri değerlendirmeleri sonucunda seçilen ilk 3 takım ödül almaya hak kazanacak.

Başvuru, ön değerlendirme, 3 günlük program ve proje teslimi dahil tüm program çevrim içi olarak gerçekleşecek.

Sonuçlar ve ödüller

Kazananlar 25 Eylül 2022 tarihinde açıklanacak ve ödüller 4 Ekim 2022 günü, Yenibirlider Derneği 10. Yıl Kokteyli’nde sahiplerini bulacak.

Ödül almaya hak kazanan ekipler;

1) Hackathon’un ardından, proje geliştirme aşamasında ihtiyaçları doğrultusunda süreç desteği alacak.

2) Yenibirlider Derneği’nin gençlere özel düzenlediği etkinliklere katılma imkânına sahip olacak.

Ödüller*:
1. olan takıma: 30.000 TL
2. olan takıma: 20.000 TL
3. olan takıma: 10.000 TL

*Ödüller, kripto para cinsinden verilecektir.

Kazanan projelerin sahipleri 4 Ekim 2022 günü, Yenibirlider Derneği 10. Yıl Kokteyli’nde ödüllerini aldı.

Kazanan Projeler

1.’lik Ödülünü Alan Proje:

Döngü 

Öğrenciler ellerindeki kullanmadıkları ders materyallerini çöpe atmak yerine öğrencilere satarak ek kazanç elde ederken satın alan öğrenciler ise uygun fiyattan bu materyallere sahip oluyor. Hem öğrenciler kazanç sağlıyor hem de kurdukları bağlar sayesinde öğrencilere üst dönemden insanlarla tanışarak akran öğrenmesi imkanı sunuluyor. En önemlisi de sene sonunda çöpe giden tonlarca atık geri kazandırılmış oluyor.

Ekip:

Alihan Sarıbaş, Yıldız Teknik Üniversitesi, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği (Kodlama)

İrem Sevim, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Görsel İletişim Tasarımı (Tasarım)

Melike Safiye Ölmezoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği (İş Geliştirme)

2.’lik Ödülünü Alan Proje:

Peerly

21. yüzyılda hemen hemen her şey gibi eğitim de çevrim içi hale geldi fakat eğitimin verimliliği düştü. The MOOC Pivot verilerine göre; çevrim içi eğitimlerin bitirilme oranı %3,13. Yapılan araştırmalarda akran öğrenmesinde, öğrenciler kendilerini daha sorumlu hissediyor ve bu durum eğitimin verimini en az %70 artırıyor. Peerly de öğrencilere bir öğrenme topluluğu sunuyor.

Ekip:

Berke Yalman, MEF Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği (İş Geliştirme)

Çığıl Ataman, Özyeğin Üniversitesi, İç Mimarlık (Tasarım)

İsmail Alp Aydemir, Bahçeşehir Üniversitesi, Yazılım Mühendisliği (Kodlama)

3.’lik Ödülünü Alan Proje:

Tears of Atlantis

“Yatırıma ihtiyacı olan bir yerleşim alanı, içme suyuna erişemeyen halk, suyu pisleten bir fabrika. Emla’ya düşen bir görev var, fabrikaya zarar vermek ve kazandığı parayı halkının içme suyu için harcamak.” Tears of Atlanstis; finansal okuryazarlık ve temiz su ihtiyacı konularındaki bilinci artırmayı amaçlayan, sürdürülebilirlik konularını duygusal bağa sahip oyunlar ve görevler ile barındıran iOS ve Android işletim sistemlerinde oynanabilecek bir oyun.

 

Ekip:

Elif Damla Karakolcu, İstanbul Üniversitesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik (İş Geliştirme)

Emirhan Kabakçı, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Eğitimi ve Endüstri Teknolojileri (Tasarım)

Emre Hayatoğlu, Boğaziçi Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği (Kodlama)