Etkili İnsanların 7 Uygulaması - Yenibirlider Derneği

Etkili İnsanların 7 Uygulaması

Eminim ki hepiniz daha önce çeşitli kişisel gelişim kitapları okumaya yeltenmiş, birtakım “havalı” kişisel gelişim seminerlerine katılmışsınızdır. Ve eminim ki bu girişimlerin pek çoğuna büyük bir hevesle başlamış, günün sonunda ise neredeyse hiçbir kazanım elde edememişsinizdir. Stephen Covey’in yazdığı kitaba başlarken ben de “Pozitif olun, etrafınızdakileri sevin, hayvanlara yardım edin, doğayı koruyun…” gibi oldukça doğru ama bir o kadar da klasik ve klişe öğütlerle karşılaşacağımı düşünüyordum. Fakat 1989 yılında yazılıp o günden beri 30 milyonun üzerinde satılan “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı (7 Habits of Highly Effective People)” adlı kitap bu ön yargılarımı yıkmakla kalmadı; son derece sistematik ve spesifik yöntemler önererek çalışma disiplinimden tutun da insanlarla iletişim kurma biçimime kadar pek çok konuda hayatıma ciddi katkılar sağladı.

Peki nedir bu insanların sahip olduğu 7 alışkanlık? Bu alışkanlıklar nasıl kazanılıyor? Ne işe yarıyor? Bu yazıda bu soruların cevaplarını hızlı bir şekilde özetlemeye çalışacağım. Bu 7 alışkanlığı özetledikten sonra “Covey bu kitabı günümüzde yazsaydı, bu alışkanlıkların kazanılmasını kolaylaştırmak için hangi 7 uygulamayı önerebilirdi?” sorusuna cevap arayacağım.

1-Proaktif Olmak : Değiştiremeyeceğiniz şeylerle ilgili kaygılanmak ve vakit kaybetmek yerine zamanınızı ve enerjinizi etki edebileceğiniz alanlarda kullanın. Endişe çemberinizde kaybolmak yerine, etki çemberinizde fark yaratın.

2- Sonunu Düşünerek İşe Başlamak : Sonunu düşünen kahraman olamasa da başarılı olur, diyor Covey. Olaylar önce beyinde, sonra da fiziksel dünyada yaratılır. Beyninizde yarattığınız, üzerinde pratik yaptığınız, planlı ve açık bir şekilde rotanızı belirttiğiniz sürece hedefe doğru emin adımlarla ilerlersiniz. Hatta bunun en kapsamlı ve etkili yolu hedeflerinizi belirttiğiniz kişisel bir misyon açıklaması oluşturarak önce kendi hedeflerinizin farkına varmanızdır.

3- Öncelikli İşlere Öncelik Vermek : Hazırlanan kişisel misyon açıklamasına ve bu açıklamada belirtlilen kişisel değer, öncelik, hedef ve amaçlara göre zaman yönetimi yapın.

Yapılacak iş veya görevleri önem ve aciliyet durumlarına göre iki gruba ayırdığımızda yukarıdaki şekildeki gibi 2×2’lik bir matris elde ederiz. Tahmin edildiği üzere insanlar vakitlerinin çok büyük bir bölümünü acil ve önemli işlere ayırırlar. Bu da bu işlerin büyük oranda özensiz ve stresli bir şekilde yapılmasına sebep olur. Halbuki planlı ve organize bir şekilde önemli ama acil olmayan işleri geniş bir zaman aralığında yaparsanız bu hem sizi daha çok geliştirecek, hem de size sürdürülebilir bir başarı sağlayacaktır.

Bununla birlikte planlarınızı günlük, aylık veya yıllık yerine hafta hafta yapın. Bu sayede daha detaylı ve aynı zamanda güncel bir takviminiz olacaktır.

4- Kazan-Kazan Yaklaşımıyla Düşünmek : İnsan sosyal bir varlık olduğu için yaşamını sürdürebilmesi için çevresiyle etkileşim halinde olmak zorundadır. Bu da uzun vadeli ilişkiler kurmayı gerektirir. Uzun vadeli ilişkiler kurmanın en temel prensibi kazan-kazan yaklaşımıyla düşünmektir. Bu sayede etkileşimden iki taraf da kazançlı çıkacağı için iki taraf için de karlı ve uzun vadeli birliktelikler doğar. Küçük ve anlık kazançlar yerine sürekli ve iki tarafın da kazanacağı ilişkiler kurmayı hedeflemek uzun vadede başarının anahtarlarındandır.

5- Önce Anlamaya, Sonra Anlaşılmaya Çalışmak : Sosyal ilişkilerde en çok yapılan hatalardan biri de karşınızdakini dinleyip anlamaya çalışmadan kendi düşüncenizi karşınızdakine empoze etmeye çalışmaktır. Böyle bir yaklaşımın sonunda karşınızdaki kişinin olaylara yaklaşımını anlayamaz, tecrübelerinden faydalanamaz ve aynı zamanda kendinizi de karşınızdakine dinletemezsiniz. Bunun yerine önce karşınızdakini etkili bir şekilde dinlemeye, ne düşündüğünü anlamaya ve en önemlisi empati kurmaya çalışın. Böylelikle hem daha sağlıklı ilişkiler kuracak, hem de sizi dinlemeye daha hevesli bir kitleyle karşılaşacaksınız.

6- Sinerji Yaratmak : Her farklılık bir güçlülüktür. Bütün, parçaların tek tek toplamından daha büyüktür. Bazen sizin göremediğiniz şeyleri sizinle aynı şekilde düşünmeyen insanlar düşünebilir. Ekibinizi kurarken farklı frekanstan insanların bulunmasına önem gösterin.

7- Testereyi Keskinleştirmek : Kendinizi yenileyin. Nefes alın, spor yapın. Diğer 6 alışkanlığın sürdürülebilmesi için bilinçsizce koşturmak yerine kendinize zaman ayırın. Böylece kendi misyon açıklamanız doğrultusunda emin adımlarla yürüyebileceksiniz.

Peki 1989 yılında yazılan bu kitap, günümüzde tekrar kaleme alınsaydı bu alışkanlıkların kazanılması için hangi uygulamaları kullanmayı önerirdi? Aşağıda size bu 7 alışkanlığın kazanılmasında yardımcı olabileceğini düşündüğüm uygulamaları sıralayacağım.

Google Calendar : Günlük, haftalık veya aylık olarak planlama yapabileceğiniz, görünümü zevkinize göre kişiselleştirebileceğiniz bir Google uygulaması.

Samepage : Takım arkadaşlarınızla birlikte ve senkronize bir şekilde çalışmalar yapabileceğiniz, oldukça kolay kullanılabilir bir arayüze sahip uygulama.

Coach.me : Yeni alışkanlıklar geliştirmek ve bu alışkanlıkların gelişimini takip etmek için geliştirilmiş bir asistan. Ücret karşılığında online danışmanlık hizmeti de alabiliyorsunuz.

Elevate : Dinleme, yaratıcı düşünme, üretkenlik gibi konularda kendinizi geliştirmenizi sağlayacak çeşitli oyunların bir araya getirildiği bir platform.

TED Talks : Aslında çoğunluğunuzun bildiği fakat bilindiği ölçüde verimli kullanılmayan bir uygulama TED Talks. Hem yabancı dilinizi geliştirebileceğiniz, hem yeni ve farklı konular hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz, hem de pek çok konuda size ilham verecek yüzlerce konuşma barındıran bu eşsiz platformun daha etkili bir şekilde kullanılması nacizane tavsiyem.

Evernote : Telefonların kendi not defteri platformlarından çok daha gelişmiş, bilgisayar veya tabletinizle de senkronize edebileceğiniz, istediğiniz gibi kişiselleştirebileceğiniz oldukça yararlı bir not tutma asistanı.

Remente : Hayattaki önceliklerinizi belirleyip düzenlemenize yardımcı olacak, çalışmalarınızın verimini ölçüp takip etmenizi sağlayacak renkli ve yararlı araçlar içeren bir nevi dijital asistan.