Nietzsche’nin Tarih Yazımı Eleştirisi ve Aktif Unutma Övgüsü - Yenibirlider Derneği

Nietzsche’nin Tarih Yazımı Eleştirisi ve Aktif Unutma Övgüsü

  • Ocak 16, 2020
  • 18:30 ona 20:00
  • Akbank Sanat Şehit Muhtar, İstiklal Cd. No:8, 34435 Beyoğlu

Nietzsche, ‘Kişi nasıl bir yaşam sürmeli?’ sorusunu felsefesinin temeline yerleştirmiştir. Çünkü yaşadığı dönemdeki toplumsal ve bireysel krizin bir sebebi, bu sorunun kendisinin de sorulmasına olanak sağlayan eleştirel bakış açısının yitirilmiş olmasıdır. Ne yapmalı? Kriz nasıl aşılmalı? İster toplumsal, ister bireysel düzeyde olsun, geçmişle tekrar, ama bu defa eleştirel bir tavır alınarak ilişki kurulmalı. Böyle bir ilişki, geçmişi, bir yük olmaktan çıkarıp, bizlere yeni olanaklar sunabilecektir. Nietzsche bu sorular üzerine düşünürken, özellikle unutma ve hatırlama arasındaki ilişkiye odaklanır (Ahlakın Soybilimi). ‘Aktif unutmayı’ hem unutmanın bir şekli hem de, paradoksal bir biçimde, geçmişte yapıp ettiklerimiz için mutlak sorumluluk almanın bir yolu olarak görür.

Zeynep Talay Turner, Warwick Üniversitesi felsefe bölümünde yüksek lisans yaptıktan sonra doktorasını Polonya Bilimler Akademisi’nde felsefe bölümünde tamamladı (2013). Doktora tezini Nietzsche, Musil ve Atay’ın benlik kavramı ve modernite deneyimi üzerine yazdı. Bu çalışma Felsefe, Edebiyat ve Öznenin Çözünümü: Nietzsche, Musil ve Atay başlığıyla kitap olarak yayınlandı (Peter Lang, 2014). Daha çok Kendilik Felsefeleri, 19. ve 20. yüzyıl Kıta Felsefesi ve Felsefe-Edebiyat ilişkisi üzerine çalışan Talay Turner’ın Nietzsche, Spinoza, Bergson ve Musil üzerine yazıları vardır. Zeynep Talay Turner şu an İstanbul Bilgi Üniversitesi, Felsefe ve Toplumsal Düşünce Yüksek Lisans Programında felsefe dersleri vermekte, aynı zamanda Kültürel İncelemeler Yüksek Lisans Programının da direktörlüğünü yapmaktadır.

*Etkinlik davetiyesi 1 saat öncesinden Akbank Sanat Danışma’dan temin edilebilir. Etkinliğe katılım sağlayan profesyonel temsilcilerimizin etkinlik sonrası [email protected]’a mail iletmelerini rica ederiz.