İlayda Küçükafacan - YBL Ekosistemi - Yenibirlider Derneği
İlayda Küçükafacan

İlayda KüçükafacanBoğaziçi Üniversitesi

Çocukluğunu doğusundan batısına 7 farklı şehirde geçiren İlayda, kendini bir öğrenme tutkunu ve bibliyofil olarak tanımlar. 5 yaşında başladığı ve 12 yıl süren Klasik Batı Müziği keman eğitimini yarıda bırakarak kendini fiziğe adadı. Kazandığı Balıkesir Fen Lisesi boyunca klasik fizik, soyut matematik ve felsefe üzerine yoğunlaşmasının yanında 16 yaşında sivil toplum yolculuğu da başladı. Ortaokulu okuduğu Ağrı’da sınıf arkadaşlarının nişanlanmasıyla toplumsal cinsiyet kavramının gerçekliğini derinden hissederek Balıkesir yerelinde hak temelli çalışan ve özellikle kırsaldaki kadın ve kız çocuklarının güçlendirilmesi için Sil Baştan Kadına Yönelik Şiddet ve Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nin kurulumuna ve gelişmesine elinden gelen katkıyı sundu. Burada geçirdiği 3 yılın ardından fizik çalışmalarının sosyal alan çalışmalarına karıştığını görerek Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ni tercih etti. 

2018 yılında başladığı hazırlık sınıfı boyunca özellikle girişimcilik, sosyal girişimcilik, sosyal etki alanında ve gençlik çalışmalarında derinleşti; 8 farklı sivil toplum programında gönüllülük yaptı. Şu anda 3. sınıf öğrencisi olduğu bölümünde psikoloji ve sosyoloji bölümlerinden dersler almasının yanında bir gençlik komünitesi olan, gençlerin gençlerle ve gençler için çalışmalar yaptığı Simurg Derneği’nde V. Sezon Yönetim Kurulu Başkanı’dır. 2019 yılında üyesi olduğu Simurg’da; 2 proje koordinatörlüğünün yanında Zümrüdüanka Dergisi’nde de 1 yılı aşkındır yazardır. Ayrıca 2030 yılı sonrasının dünyasını yaşayacak bugünün liselilerinin gelecek vizyonlarını BM’ye 7 dilde raporlandıran 9 yıllık bir proje olan 2C1N projesinin 2 kurucularından da biri ve ilk sene koordinatörüdür. İlk senesinden Zorlu Holding, Özyeğin Üniversitesi, Circle Up, imece, Habitat Derneği, Joint Idea, JCI Culture ve SADE’yi projeye paydaş kılmasının yanında Özyeğin Üniversitesi ile proje özelinde imzalanan 9 yıllık protokolün de mimarlarındandır. Bunların yanında Core Strateji ve Ashoka Türkiye gibi kurumlarda yaptığı uzun dönemli stajlarla yine girişimcilik ve sosyal girişimcilik alanlarında çalışmıştır. 

Davranış bilimleri yüksek lisansı yaparak gelecekte toplum mühendisliği yapmak isteyen İlayda, etki temelli sosyoekonomik politikaların inşasında veri bilimini kullanarak bir değişim öncüsü olmayı amaçlıyor. 

Diğer YBL 21 mentorlarına da göz atmak ister misiniz?