- 8 Kasım 2017
- Yayınlayan: Jülide Erdoğan
- Kategori: Sürdürülebilirlik
2017 yılının Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Endeks ve Gösterge Raporu 18 Temmuz’da açıklandı. Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı’nın (SDSN) hazırladığı bu rapor, Birleşmiş Milletler tarafından Eylül 2015’te kabul edilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi açısından ülkelerin performanslarını karşılaştırıyor; ülkelerin küresel sorumluluklarına ve hedeflerin gerçekleştirilmesi sırasında oluşan uluslararası yayılma etkisine (spillover effect) odaklanıyor. Yani ülkelerin bu hedeflere yönelik politika ve eylemlerinin diğer ülkelerin hedefleri gerçekleştirme becerisine ne kadar katkısı olduğu ölçülmüş.
Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin dünya çapında bilinirliğinin artırılması ve başarıyla uygulanması amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 2012’de kuruldu. Türkiye Ağı ise 2014 yılında kuruldu ve faaliyetlerine Boğaziçi Üniversitesi bünyesinde devam ediyor.
Raporda ilk beş ülke İsveç, Danimarka, Finlandiya, Norveç ve Çek Cumhuriyeti olurken ülkemiz 157 ülke arasında 67. sırada yer aldı.
Türkiye’nin en iyi olduğu 3 hedef: temiz suya erişim(SDG 6), sağlıklı bireyler(SDG 3) ve sürdürülebilir şehirler(SDG 11) olurken, en düşük puan aldığı hedefler ise inovasyon ve altyapı(SDG 9), insana yakışır iş ve ekonomik büyüme(SDG 8) ve sudaki yaşam(SDG 14)oldu.
Yandaki renkler hedeflerdeki performansı ifade ediyor. Yeşil hedefe ulaşıldığını, sarı yaklaşıldığını, turuncu çalışılması gerektiğini, kırmızı ise dikkate alınması gerektiğini ifade ediyor. Ulaştığımız ilk yeşil hedef hangisi olacak merakla bekliyoruz ✅
Raporda bölgesel ortalama skor 77,7 olurken, Türkiye olarak aldığımız skor 68,5 olmuş. Bölgesel derken OECD ülkeleri grup olarak değerlendirilmiş. 35 ülkenin olduğu listede sonuncu olarak yer alıyoruz. Şile, Meksika ve Portekiz bizden önde yer alıyor.
Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Endeksi’nde 67. olduğumuzu öğrendik. Diğer bazı kalkınma endekslerinde kaçıncı olduğumuzu ise aşağıdan görebilirsiniz.
Buradaki rakamlara bakınca iyi bir noktada olduğumuzu söylemek güç. Evet, okudukça içimiz karardı belki ama raporun vermek istediği bu değil. Raporun amacı durumun fotoğrafını çekmek ve farkındalık sağlayarak aksiyon aldırmak. Doktorun yapacağı ilk şey, hastasını hasta olduğuna inandırmaktır. Çünkü hasta olduğunun farkında olmayan biri önerilen tedaviyi içtenlikle uygulamaz. Burada bizim yapmamız gereken şey durumumuzu kabul ederek yapabileceğimiz çalışmaları şeyleri ivedilikle ve en yüksek verimle gerçekleştirmek. Yayınlanan her endeksten sonra nasıl asıyoruz o zaman bayrakları 💪 😉